10 jaar Sabato

jaar Sabato

De veiling: het waarom

Sabato bestaat 10 jaar. Een verjaardag die we in de verf willen zetten met een veiling voor het goede doel. En de donateurs die ons daarbij helpen, zijn niet van de minsten. Michaël Borremans, Vincent Van Duysen, Christian Wijnants, Del­vaux, Axel Vervoordt, Ilse Cornelissen, Tim Van Geloven, Kersten Geers, David Van Severen, Fien Muller, Hannes Van Severen, Christian en Catherine Salez en Glenn Sestig: veertien topnamen die we het voorbije decennium in Sabato aan het woord lieten en die meestappen in ons jubileumverhaal.

Elk van hen schonk een uniek stuk en die gaan nu onder de hamer. De veiling is in handen van het veilinghuis Cornette de Saint Cyr en begint online op zaterdag 3 maart om 12 uur. De veilingmeester klopt het laatste bod af op vrijdag 16 maart om 22 uur, tijdens ons verjaardagsevent. Ook dan kan nog steeds online worden geboden. Elke euro die deze topstukken opbrengen, gaat naar de Nasser Nadjmi Foundation. De stichting helpt kinderen die misvormd door het leven gaan weer zonder schaamte in het daglicht te komen.

Bekijk alle lotendown
Lot nr. 1 Delvaux TEMPÊTE MINI GALUCHAT ANTIQUE SILVER
scroll up
Muller Van Severen

In 1829, een jaar voor België onafhankelijk werd, richtte Charles Delvaux in Brussel het gelijknamige handtassenmerk op. Daarmee is Delvaux naar eigen zeggen het oudste fijne-lederwarenhuis ter wereld. Hoewel het merk intussen in buitenlandse handen is, bevinden de ateliers zich nog altijd in Brussel.

Wat?

'Deze Tempête Mini-handtas is het enige exemplaar dat volledig in galuchat of segrijnleder is afgewerkt. Ze werd speciaal voor de veiling gecreëerd door onze beste ambachtslui. Het verwerken van galuchat, afkomstig van de huid van roggen en haaien, vergt de nodige ervaring en veel savoir-faire', aldus artistiek directeur Christina Zeller.

2018?

In 2018 viert Delvaux de zestigste verjaardag van zijn Brillant, de iconische handtas uit 1958, ontworpen voor de wereldtentoonstelling in Brussel. Zowel in Europa als in de VS zijn nieuwe winkelopeningen gepland.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Muller Van Severen
Muller Van Severen
Muller Van Severen

Ilse Cornelissens en Tim Van Geloven zijn de oprichters van Graanmarkt 13. Het volledig door architect Vincent Van Duysen gerenoveerde pand, gelegen op het gelijknamige adres in Antwerpen, huisvest een restaurant, een conceptstore en - op de bovenste twee verdiepingen - een majestueus appartement met hotelservice: The Apartment.

Wat?

Bovenop het verblijf (inclusief ontbijt) van twee nachten voor vier personen in The Apartment serveert chef Seppe Nobels op de avond van uw keuze een privédiner op de bovenste verdieping van The Apartment. U kiest zelf of u de kok 's morgens vergezelt naar de boer om er mee de groenten te plukken. Voor de thuisblijvers is er een massage en een personalshoppingservice gepland.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Muller Van Severen

Het in 2002 door de architecten Kersten Geers en David Van Severen opgerichte Office KGDVS behoort tot de meest succesvolle architectenbureaus van ons land. Op vraag van het label Maniera ontwerpen Geers en Van Severen functionele objecten met een architecturale insteek.

Wat?

De Corner Chair is een ontwerp uit 2016. Het te veilen exemplaar is het prototype, met een rug- en armleuning in travertino rosso van het natuursteenbedrijf Van Den Weghe. Het is een uniek exemplaar, bij de latere versies werd voor de rugleuning een ander materiaal gebruikt. Er bestaan drie versies: een met een rug- en armsteun in hars (editie van 24), een in carraramarmer (editie van 6) en een in wortelhout (editie van 6).

2018?

Office KGDVS neemt, in samenwerking met het Zwitserse bureau Christ & Gantenbein, deel aan de ontwerpwedstrijd voor Kanal of Pompidou Brussel, het nieuwe museum voor moderne kunst. In Oostende is met de bouw van het crematorium begonnen. Later dit jaar wordt een tweede cultureel centrum in Bahrein opgeleverd.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Axel Vervoordt

Behalve antiek- en kunsthandelaar is Axel Vervoordt ook interieurontwerper met internationale klanten als Kanye West, Sting en Robert De Niro. Sinds vorig jaar beschikt de Axel Vervoordt Gallery in Kanaal Wijnegem over drie exporuimtes.

Wat?

De naam Floating Stone verwijst naar de voet van de tafel, die onzichtbaar is, zodat de tafel lijkt te zweven. De leisteen is op de traditionele manier met de hand verzaagd in de eigen ateliers in 's Gravenwezel naar een ontwerp van Axel Vervoordt.

2018?

In München werkte Axel Vervoordt zopas 28 kamers en het penthouse van het hotel Bayerischer Hof af. Op 14 april beginnen in de Vervoordt Gallery drie nieuwe expo's: Jef Verheyen, Chung Chang-Sup en Otto Boll. Ook in DIVA, het nieuwe diamantmuseum in Antwerpen, cureert Vervoordt in oktober een tentoonstelling.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Michaël Borremans

De Britse krant The Guardian omschreef Michaël Borremans niet zo lang geleden als een van de meest inspirerende levende kunstschilders. 'Het enige wat nog raadselachtiger is dan zijn schilderijen, is waarom hij niet nog bekender is.' Zijn werk 'Girl with Duck' ging in 2015 bij Sotheby's voor 2,7 miljoen euro onder de hamer, wat van hem in een klap de duurste nog levende Belgische schilder maakte.

Wat?

Suck is een frivole herinterpretatie van een thema van twee vroegere tekeningen: 'Small Museum for Brave Art' en 'Think or Suck'. 'Ik had zin om na twintig jaar nog eens te etsen, om te zien hoe mijn praktijk van schilder mijn etsen zou beïnvloeden. Het leek me leuk om een grootschalige, bijna groteske constructie weer te geven in een kleine ets', vertelt Borremans.

2018?

Begin dit jaar opende Michaël Borremans het nieuwe filiaal van topgalerist David Zwirner in Hongkong met de solotentoonstelling 'Fire from the Sun'. Tot 11 juni neemt de Belg deel aan de biënnale van Sydney. Begin november volgt een tentoonstelling in Tokio.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Vincent Van Duysen

Vincent Van Duysen studeerde architectuur en ging dan in Milaan aan de slag bij Cinzia Ruggeri en Aldo Cibic-Sottsass Associati. Sinds 1990 heeft hij met zijn eigen studio in Antwerpen een internationale renommee opgebouwd, met zowel architectuur- als interieurprojecten. Tegelijk ontwerpt hij sinds 2001 meubels voor internationale merken als B&B Italia, Poliform en Pastoe. Sinds 2016 is hij artistiek directeur bij Molteni&C.

Wat?

Daybed was het allereerste stuk dat Vincent Van Duysen ontwierp in opdracht van een internationale meubelproducent: het maakt deel uit van de VVD Collection voor B&B Italia uit 2001. 'Het is dan ook een emotioneel stuk voor mij', aldus de ontwerper.

2018?

Uitgever Thames & Hudson brengt in november een nieuwe monografie uit van Van Duysens residentiële projecten in Parijs, Milaan, New York, Los Angeles en de Hamptons. Op het Salone del Mobile in Milaan presenteert Molteni&C onder meer een nieuwe keuken van zijn hand.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Christian Wijnants
Muller Van Severen
Muller Van Severen

Christian Wijnants studeerde aan de Antwerpse Modeacademie. Na bij Dries Van Noten en Angelo Tarlazzi in Parijs te hebben gewerkt, richtte hij in 2003 zijn eigen gelijknamige modehuis op. In 2013 ontving hij de International Woolmark Prize. Wijnants showt twee keer per jaar zijn nieuwste collectie tijdens de Fashion Week van Parijs. Hij is wereldwijd te koop, tot in Biotop in Tokio en de Lotte department store in Seoel.

Wat?

Het Christian Wijnants-pakket omvat een duoticket (twee zitplaatsen) voor de Christian Wijnants Spring/Summer Show tijdens de Paris Fashion Week, van 24 september tot 2 oktober 2018. Na de show wordt u backstage uitgenodigd voor een meet-and-greet met de ontwerper. Voor of na het defilé is er een etentje voor twee bij Nanashi, het lievelingsrestaurant van Wijnants in Parijs. De limited-edition- zijdelintenblouson die u draagt tijdens de show neemt u vanzelfsprekend mee naar huis.

2018?

Het merk Christian Wijnants viert dit jaar zijn 15de verjaardag met de nodige festiviteiten en collabs.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Muller Van Severen

Muller Van Severen bestaat amper zes jaar. Daarvoor waren Fien Muller en Hannes Van Severen elk apart bezig. Zij als fotografe, hij als beeldend kunstenaar. Het was op vraag van galeriehoudster Veerle Wenes dat het koppel in 2011 zijn eerste objecten ontwierp. Intussen worden de creaties van Muller Van Severen internationaal verkocht.

Wat?

Muller Van Severen heeft drie stoelen ontworpen. De 'first chair' werd uitgevoerd in kunststof. Naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in Milaan (2015) volgde 'chair two' in aluminium. 'En dit ontwerp is een prototype, een deel van een lopend onderzoek naar een stapelbare stoel', vertelt Fien Muller.

2018?

Tijdens het Salone del Mobile lanceert Muller Van Severen een pepermolen en een bestek bij de Milanese galerie Rossana Orlandi. In mei volgt een tentoonstelling van nieuwe creaties in Barcelona. Muller Van Severen ontwerpt dit jaar ook een boekshop voor het SMAK in Gent.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Midweek arrangement
Midweek arrangement
Midweek arrangement

Wat?

Een verblijf van vijf dagen in de verborgen architecturale coup de foudre van ondernemer Christian Salez en zijn vrouw Catherine in Zuid-Frankrijk. Het meer dan 300 jaar oude pand werd volledig heringericht door architect Jo Lamberts. Deze 'hidden gem', tegenover 400 are lavendelvelden op een boogscheut van Gordes en Roussillon, opent uitzonderlijk en exclusief de deuren. De voorbije jaren verwierf modeontwerper Pierre Cardin in en rond het nabijgelegen dorp Lacoste meer dan veertig monumentale huizen en domeinen die hij minutieus liet opknappen maar mysterieus laat leegstaan. Architect Jo Lamberts zal u tijdens uw verblijf meenemen op een tocht langs het patrimonium van Cardin en de knapste architecturale plekken uit de regio. Op een avond naar keuze vergast hij u ook met een selectie lokale kazen en uitzonderlijke wijnen.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling
Glenn Sestig

Glenn Sestig studeerde aan het Antwerpse Henri Van de Velde-instituut. Sinds 1999 heeft hij zijn eigen architectuurstudio, met veel nationale en internationale projecten. Sestig is ook actief als productdesigner voor merken als Obumex en Kreon.

Wat?

De originele Pleasure Dôme (12 exemplaren) kwam er op vraag van het magazine Wallpaper. 'Ik vond het een uitdaging om het monofunctionele idee van de stolp interessanter te maken', aldus Sestig. Het exemplaar voor de veiling is een herwerkte versie van het origineel, met rode travertijn van het natuursteenbedrijf Van Den Weghe.

Breng uw bod uit:


www.sabato.be/veiling

De Nadjmi Foundation

De Stichting van Nasser Nadjmi, de Antwerpse topchirurg met Iraanse roots.

Over zijn werk

'Een gezicht geven aan kinderen met een faciale handicap: dat is de grootste passie in mijn leven', vertelt Nasser Nadjmi. 'Daarom opereer ik sinds 2002 jaarlijks een paar weken in Zuidoost-Azië, India en - de jongste drie jaar - Iran, als liefdadigheidsproject. Ik behandel er kinderen met schisis van wie de ouders geen geld hebben om de nodige operaties te betalen. Tegelijk leid ik lokale chirurgen op. Voor wie minder vertrouwd is met de medische term: schisis wordt hier ook hazenlip genoemd, en in het Perzisch suikerlip.'

Over filantropie

'Ik heb mijn beste vriend verloren na een auto-ongeval. Hij was 44, politiek vluchteling uit Iran en oprichter van een van de grootste fiduciaires in Antwerpen. Uit het niets had hij in twintig jaar een enorme rijkdom opgebouwd. En dan dat ongeval. Niets kon hij achterlaten, zelfs geen testament. Het zette mij aan het denken. Welk spoor wil ik trekken? Ik realiseerde me dat het enige wat we uiteindelijk kunnen bezitten, datgene is wat we weggeven. Hoe meer we wegschenken, hoe rijker we worden. Ik wil mijn kennis en kunde zoveel mogelijk doorgeven.'

Over zijn grote droom

'De uitbouw van een 'center of excellence' voor de behandeling van schisispatiënten. Ons behandelingsprotocol, ontwikkeld in Antwerpen, behaalt wereldwijd zowat de beste resultaten. Daarom droom ik ervan een modelcentrum neer te zetten. Dat wil ik kopiëren en implementeren op die plekken in de wereld waar de nood het hoogst is. Het uiteindelijke doel is dat ik vervangbaar ben. En dat de kinderen lokaal worden opgevolgd.'