de bestuurdersenquete

Steeds grotere barsten in het glazen plafond

De vrouwenquota doen hun werk: er waren nog nooit zo veel vrouwelijke bestuurders in beursgenoteerd Brussel. Ze rukken steeds talrijker op aan de top van de rangschikking van de machtigste bestuurders. De top-3 blijft evenwel in de handen van ‘oude rotten’.

Om de twee jaar stelt De Tijd een rangschikking op van de bestuurders van de ondernemingen die op de Brusselse beurs noteren. Zij krijgen punten naargelang de omvang van het bedrijf waarin ze zetelen en de rol die ze spelen. Scroll verder voor de belangrijkste conclusies

Michael Sephiha & Thomas Roelens

Meer dan één op de vier bestuurders is een vrouw

Bij de vorige editie van de bestuurdersenquête was 23 procent van de mandaten op Euronext Brussel in de handen van vrouwen. Dit jaar zit men al voorbij 27 procent – bijna een verviervoudiging op tien jaar.

Ook aan de top zet de vervrouwelijking zich door

In 2008 was de top-20 van onze rangschikking volledig mannelijk. Vandaag staan er 5 vrouwen in de top 20.

De hoogst scorende vrouw is Evelyn du Monceau (7de plaats). Zij lost Hilde Laga (8) af als machtigste vrouw.

De drie andere vrouwen in de top-20 zijn Michèle Sioen (14), Chantal De Vrieze (17) en Dominique Leroy (19). De Vrieze stormt dankzij drie mandaten – bij Colruyt, de weefgetouwenfabrikant Picanol en de technologiegroep EVS – uit het niets de top-20 binnen.

Veel nieuwkomers

De Vrieze is één van de zeven nieuwkomers in de top-20. Twee andere nieuwe namen vallen op: Marc Coucke (18) en Koen Hoffman (6).

Eerstgenoemde komt de top-20 binnen dankzij mandaten bij farmagroep Mithra en farmaleverancier Fagron, die hij begin 2016 mee van de ondergang redde. In zijn zog streek ook Koen Hoffman, ex-CEO van het beurshuis KBC Securities, neer bij de twee bedrijven. De voormalige dealmaker is eveneens voorzitter bij Greenyard en heeft ook een zitje bij het biotechbedrijf MDxHealth. Dat allemaal levert hem een zesde stek op. Hij eindigt op een zeste plaats.

Oude rotten

Philippe Vlerick is dit jaar de primus inter pares. De ondernemer is ondervoorzitter van KBC en heeft daarnaast zitjes bij het biotechbedrijf Thrombogenics, de fotodienstengroep Smartphoto, gasttankerrederij Exmar en koeltorenbouwer Hamon.

Luc Bertrand (voorzitter Ackermans & van Haaren), de vorige nummer één, verliest twee plaatsen omdat hij twee mandaten minder heeft (Leasinvest en Atenor). Bert De Graeve nestelt zich tussen de twee ‘oude rotten’ die al jarenlang in de top-20 zitten.

Het netwerk van de bestuurders

De bestuurdersenquête bevat dit jaar een duizendtal mensen die samen 1.091 mandaten uitoefenen in 124 vennootschappen (de Vrije Markt buiten beschouwing gelaten). Rechts ziet u het netwerk van al deze bestuurders en bedrijven.

Vrouwenquota

Van de 124 bedrijven die in onze enquête de revue passeerden, zijn er al 42 waar minstens één op de drie bestuurders een vrouw is. Melexis heeft de meest vrouwelijke raad van bestuur met 60 procent vrouwelijke bestuurders (3 op 5). De vastgoedgroep Immobel volgt met 50 procent vrouwelijke bestuurders.

Mannenbastions

Aan de andere kant van het spectrum zijn er 14 bedrijven (11% van het totaal) waar er geen enkele vrouwelijke bestuurder is. In die lijst staan onder meer de petflessenspecialist Resilux, de vastgoedgroep VGP en het technologiebedrijf Crescent (ex-Option).

Dat niet elk bedrijf (al) in orde is met de wettelijke voorschriften inzake genderdiversiteit heeft onder meer te maken met het feit dat kleinere vennootschappen van de wetgever meer tijd kregen om minstens één derde vrouwelijke bestuurders te hebben.

Concentratie van de macht

Dit jaar zitten de bestuurders van de top-20 verspreid over 42 verschillende bedrijven. Dat zijn er vijf minder dan twee jaar geleden. De invloed van de topbestuurders reikt met andere woorden minder ver dan in 2016.

Bij Barco is de concentratie toppers bijzonder groot. Zowel Luc Missorten (4de), Hilde Laga (8e) als Frank Donck (5e) zetelen in de raad van bestuur van de technologiegroep. Missorten en Laga zitten eveneens samen in de raad van bestuur van de investeringsmaatschappij Gimv – Laga is er voorzitter en Koen Dejonckheere (virtueel 20ste) CEO.

Doorzoek zelf het netwerk van de bedrijven en bestuurders

ontdek zelf hoe bedrijven en bestuurders met elkaar verbonden zijn.