Politiek

Het gezicht van de Commissie-Von der Leyen

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft haar nieuwe ploeg voorgesteld. Hier ziet u welke bevoegdheden naar de 26 overige Commissieleden gaan.

Door Frédéric Rohart, M. Delrue & C. Bacq & B. Verboogen Update op 03 oktober 2019

De Commissie is georganiseerd rond twee ‘uitvoerende vicevoorzitters’. De grote nieuwigheid is dat een van de vicevoorzitters, de Nederlander Frans Timmermans, de bevoegdheid Klimaat en Milieu krijgt. Timmermans krijgt ook Landbouw toegewezen en heeft als opdracht een Europese Green Deal op punt te zetten.

De Deense Margrethe Vestager moet Europa voort het digitale tijdperk binnenloodsen en blijft ook Mededinging voor haar rekening nemen. De Let Valdis Dombrovskis coördineert het werk voor Economie en de Financiële Diensten.

Onze landgenoot Didier Reynders wordt bevoegd voor Justitie en het beschermen van de grondrechten en de rechtsstaat. Hij zal zich ook bezighouden met de verdere uitrol van GDPR, de Europese richtlijn voor de bescherming van persoonsgegevens.

De kandidaat-commissarissen moeten nog worden gehoord door het Europees Parlement en twee kandidaten worden nog onder de loep genomen door de Europese antifraudedienst Olaf. ‘Ik wil geen commentaar geven op het onderzoek door Olaf’, zegt voorzitster Ursula von der Leyen. Ze verwijst wel naar het principe van het vermoeden van onschuld.

Maak een selectie

Partijen:

Geslacht:

Termijn:

Status: