Interactief
Wat begon als een besmetting op een Chinese markt is uitgegroeid tot een wereldwijde gezondheidscrisis. Het corononavirus (Covid-19) heeft bijna 130.000 mensen besmet. China en naburig land Zuid-Korea lijken aan de beterhand, maar, zo tonen de cijfers, in de meeste landen is het einde nog niet in zicht.
Door Thomas Roelens, Thomas Segers en Andries Fluit 12 maart 2020
1Dit zijn alle bij elkaar opgetelde corona-gevallen buiten China
2De groei van het aantal besmettingen gebeurt exponentieel: elke dag is het aantal nieuwe gevallen een veelvoud van de dag ervoor.
3Dat komt omdat elke zieke meerdere mensen kan besmetten. Voor het coronavirus (Covid—19) is dat zogenoemde reproductiegetal 2 tot 2,5. Elke 100 zieken besmetten 200 tot 250 andere mensen.
4Om een beter zicht te krijgen op die groei gebruiken we voor zo’n exponentieel verloop een logaritmische schaal.
5Elke stap op de verticale as (de y-as) gaat maal 10.
6De gemiddelde groei van dagelijks vastgestelde gevallen hangt al weken rond de 30 procent.
7In 24 dagen zijn we wereldwijd, buiten China, van 100 naar 1.000 gevallen gegaan.
8Daarna zijn we in amper 10 dagen opnieuw naar het tienvoud gegaan: van 1.000 naar 10.000 besmettingen.
9Dit is de situatie van elk land, buiten China, waar vandaag minstens 100 gevallen zijn gerapporteerd.
10Op een logaritmische schaal, die de exponentiële groei toont, geeft dat deze grafiek.
11Italië lijkt op deze grafiek een uitzondering, maar is het niet.
12Dat wordt duidelijk wanneer we het verloop van al die landen laten beginnen vanaf het moment dat er minstens 100 zieken zijn geteld. Dan lopen vele curves gelijk met die van Italië.
13Zuid-Korea is samen met China voorlopig het enige land dat de explosie aan nieuwe besmettingen onder controle heeft gekregen. Daar zwakt de sterke groeicurve sinds een paar dagen af.
14In veel andere landen is dat nog niet het geval, daar blijft de curve stijgen. Dat wil dus zeggen dat het aantal nieuwe gevallen een veelvoud is van de dag ervoor.
Het antwoord op die vraag zit in een wiskundige formule. Of toch deels. Die formule drukt de groei van het virus uit. De evolutie van het aantal nieuwe patiënten is het resultaat van het aantal geïnfecteerde personen op een dag maal het gemiddeld aantal mensen waarmee zij in contact komen, maal de kans waarmee die contacten ook een nieuwe infectie veroorzaken.
Om het virus in te dijken zijn er dus twee manieren: contact tussen zieke en gezonde mensen beperken, en mensen op een zo hygiënisch mogelijke manier contact met elkaar laten hebben. Vandaar de nood om evenementen en bijeenkomsten te annuleren en de mediacampagnes om het gezicht niet aan te raken en de handen te wassen.