Verkiezingen
Duitsland 2017

Lees alle artikels over de Duitse verkiezingen tijd.be/duitseverkiezingen2017

Op zondag 24 september trekken de Duitsers naar de stembus om een nieuwe Bundestag te kiezen. Het staat zo goed als vast dat Angela Merkel zichzelf opvolgt als kanselier. Maar de zoektocht naar een coalitiepartner kan bijzonder moeilijk worden.

Welke partijen doen mee?

Klik op de kandidaten voor meer info

Even geduld, gegevens worden geladen...

Mogelijke coalities volgens peilingen

CDU/SPD

38% 23%

CDU/FDP/Grüne

38% 10% 8%

CDU/FDP

38% 10%

CDU/Grüne

38% 8%

SPD/Die Linke/Grüne

23% 10% 8%

SPD/FDP/Grüne

23% 10% 8%

bron: Wahlrecht.de | Laatste update: 21 september

Dat de CDU/CSU de grootste partij blijft staat buiten kijf. Maar alleen kan Merkel niet aan haar vierde ambtermijn beginnen. Haar voorkeur gaat uit naar de FDP, maar die coalitie haalt volgens de peilingen geen meerderheid. Als alternatief kunnen de groenen erbij worden gehaald, maar die combinatie is ideologisch haast onwerkbaar. Wat rest is een heruitgaven van Merkel III: een ‘grote coalitie’ met de SPD.

Wat zijn de belangrijkste thema's?

Turkije
Vluchtelingen
Belastingen

3 miljard €

Het bedrag dat Turkije ontvangt via de vluchtelingendeal met Europa

Het botst hoe langer hoe meer tussen Merkel en de Turkse president Erdogan. Die laatste pikt de Duitse kritiek op zijn repressieve beleid niet, waarvan ook enkele Duitsers het slachtoffer werden. Woedend riep Erdogan de Turkse gemeenschap in Duitsland op niet te stemmen voor de CDU van Merkel en andere 'vijandige partijen'. En geregeld dreigt hij de vluchtelingendeal met de EU op te blazen, waarvoor de EU 3 miljard euro veil had. Inmiddels staan de toetredingsgesprekken met Europa op losse schroeven.

106.000

Aantal asielzoekers die in de eerste helft van dit jaar toekwamen in Duitsland

Met haar befaamde uitspraak 'Wir schaffen das' zwengelde Merkel twee jaar geleden een fel debat aan over de aanpak van de vluchtelingencrisis. De rechts-populistische partij AfD profiteerde volop van de onvrede over Merkels 'Willkommenskultur'.Toch blijft de kanselier achter haar aanpak staan, ook al verstrengde ze geleidelijk het Duitse vluchtelingenbeleid. In de eerste helft van dit jaar kwamen nog 106.000 asielzoekers toe, tegenover 890.000 in 2015.

251 miljard €

Het Duitse begrotingsoverschot na jaren van besparingen

Met het zuinige beleid van de voorbije jaren heeft Duitsland een behoorlijk begrotingsoverschot bereikt. Bovendien verdient het land miljarden aan de export. Daarom klinkt de roep om een deel van het geld te pompen in een verlaging van de belastingen. Anderen eisen dan weer dat de overheid de investeringen in bijvoorbeeld infrastuctuur optrekt. Merkel houdt de kerk in het midden: zij pleit voor een combinatie van belastingsverlaging en extra investeringen.

Hoe staat de Duitse economie ervoor?

bbp-groei

De Duitse economie maakt zijn rol als groeimotor waar

DE 1,9% BE 1,4% (in %)

Begroting

Met de vinger op de knip kwam er een begrotingsoverschot

DE 0.8% BE -2,2%(%bbp)

Werkloosheid

Het werklozenleger is de laatste jaren fors afgeslankt

DE 3.9% BE 7.8%(%bbp)

Handelsbalans

Duitsland boekt een stevig handelsoverschot

DE 251.8 BE 4 (mld. €)

bron: Eurostat, Europese Commissie