Op welke vergoeding hebt u recht als Fortis-gedupeerde?

Door Kim Evenepoel en Raphael Cockx

De Tijd bouwde, op basis van de informatie die Ageas verspreidde, onderstaande vereenvoudigde rekenmodule. Die laat u toe een idee te vormen hoe hoog uw compensatie zou zijn indien de rechter in Amsterdam het huidige schikkings­voorstel goedkeurt. Ageas splitst de compensatietermijn op in 3 referentieperiodes. Indien u wilt weten op welke compensatie u in principe recht hebt, moet u hieronder voor elk van die periodes apart de berekening maken. Lees meer over het voorstel

Voor een accurate berekening van uw compensatiebedrag over verschillende periodes heen kunt u ook gebruik maken van de rekentool van FORsettlement.

Bereken hier het bedrag op basis van 4 vragen:

1. Bent u een actieve 'claimant'. Dat wil zeggen: bent u voor 14 maart 2016 ingestapt in een van de rechtszaken tegen Ageas in Belgiƫ of Nederland, of hebt zich voor 31 december 2014 aangesloten bij een van de Belgische of Nederlandse organisaties die een rechtszaak tegen Ageas is gestart?

2. Over welke periode wilt u uw potentiƫle compensatie berekenen?

3. Heeft u in die periode aandelen...

4. Om hoeveel toenmalige Fortis-aandelen gaat het? Het gaat dan om zogenaamde 'units' voorafgaand aan de omgekeerde aandelensplitsing (waarbij 10 oude aandelen recht gaven op 1 nieuw) die in 2012 werd doorgevoerd).

U hebt recht op een vergoeding van -- euro

Een deel van dit bedrag (in uw geval euro) wordt u toegekend over de drie periodes heen en is niet cumulatief.

Dit bedrag houdt geen rekening met de bijkomende retailtoeslag die u ontvangt als actieve 'claimant'. Die bedraagt 0,50 euro per aandeel, met een plafond van 550 euro, en wordt toegekend aan het hoogste aantal aandelen dat in een van de betrokken periodes werd gekocht of aangehouden.

Deze berekening werd gemaakt op basis van een voorstel van Ageas, dat zelf vertrekt van een schatting van het aantal aandelen dat recht heeft op een compensatie. Indien er meer of minder claims worden ingediend, kunnen de bedragen nog stijgen of dalen. Lees meer