Interactief

2020
Het jaar van De Tijd

Één woord heeft 2020 overheerst: corona. Een data-analyse van ons digitaal archief toont dat we het afgelopen jaar -gelukkig- over veel meer hebben geschreven. Duik hier in ons jaaroverzicht.

Door Thomas Roelens, Raphael Cockx, Andries Fluit en Thomas Segers 23 December 2020

D eze analyse maakt het mogelijk om met een vergrootglas naar de actualiteit te kijken om zo de ontwikkelingen en plotwendingen te begrijpen uit de belangrijkste nieuwsverhalen van het afgelopen jaar. De curves tonen welke woorden het afgelopen journalistieke jaar van De Tijd hebben gedomineerd.

Om dat te kunnen weergeven berekenen we de populairste woorden op basis van het aantal keer dat ze voorkwamen, de evolutie tegenover vorig jaar en hoe sterk ze hebben gepiekt. Uit die ranglijst tonen we u een selectie van de meest opvallende woorden.

Wat was het belangrijkste nieuws?

Gemiddeld aantal vermeldingen per dag herschaald naar piekmoment.

Corona

19 van de 20 eerste uitschieters in ons archief van 2020 hebben te maken met de coronapandemie. Geen verhaal zo overheersend als het dodelijke virus dat ons heeft bereikt vanuit de Chinese stad Wuhan. In maart valt België nagenoeg stil tijdens anderhalve maand lockdown, geeft de exitstrategie weer wat ademruimte, maar leggen social distancing, een avondklok en begin november een nieuwe lockdown het land weer aan de ketting. De ontwikkeling van een vaccin, dat ons een uitweg moet bieden, krijgt veel aandacht. Net als de woon-zorgcentra, net buiten de top 20, waar het virus het hardst toeslaat.

Binnenland

Eind 2019 barst de bom bij de openbare omroep VRT. Een interne strijd tussen nummer 1 Paul Lembrechts en nummer 2 Peter Claes duwt beide heren begin 2020 naar de uitgang. De grootste piek is voor het laatste woord uit de top 20: Vivaldi, het enige woord dat niet met corona te maken heeft. Het is de op een na langste regeringsonderhandeling in de Belgische geschiedenis met zelfs de abortuswet als speelbal in de politieke flipperkast. Twee termen geven 2020 in België een grauwe kleur: Reuzegom, de studentenvereniging die in het nieuws kwam na een dodelijke doop, en Jozef Chovanec, de Slovaakse man die gestorven is na hardhandig optreden door de politie in een cel in de luchthaven.

Buitenland

Het jaar begint met de Amerikaanse luchtaanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Zijn dood zet de relaties tussen Iran en de VS weer op scherp. In eigen land giet de dood van George Floyd in mei olie op het al laaiende maatschappelijke vuur. Ook het Duits grondwettelijk hof in Karlsruhe jaagt een schok door Europa: de rechters eisen een betere uitleg over het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank. Staan nog prominent in het digitale archief: Aleksander Loekasjenko, de ‘laatste dictator van Europa’, een enorme ontploffing in de Libanese hoofdstad Beiroet en de verkiezing van Joe Biden - met speciale vermelding voor Pennsylvania, de staat die hem vier dagen na de verkiezingen zekerheid gaf over winst.

Beurzen & Bedrijven

Een jaar met veel leven op de financiële markten, nationaal - het antisnurkbedrijf Nyxoah, het farmabedrijf Hyloris - en internationaal - de dataspecialist Snowflake, de beursapp Robinhood. Die laatste lokt jongeren naar de beurs, maar ook de kritische blik van de toezichthouder. Worden nog onder de loep genomen: de elektrischetruckbouwer Nikola de betalingsspecialist Wirecard en in eigen land het modebedrijf FNG. Midden dit jaar gaat de Brantano-moeder onder het gewicht van een enorme schuldenberg door de knieën. Corona zet het mes op de keel van Belgische bedrijven, woorden als steunmaatregelen, omzetverlies en herstelfonds komen vaak voor. Door de zoektocht naar een vaccin - hoog in de lijst van De Tijd - staan de drie vaccinontwikkelaars die het verst in hun onderzoek staan, Moderna, Pfizer/BioNTech en AstraZeneca/OxfordUniversities, in dit jaaroverzicht.

Wie sprong op de voorgrond?

Top 10 bepalende gezichten voor 2020 op basis van eigen indicator

Gerelateerde termen

Botsende visies en meningen veroorzaakten het nodige vuurwerk op het publieke toneel. In onze berichtgeving zijn die spanningen ook te zien. Mensen die op hetzelfde moment voor een plaats onder het zoeklicht strijden, of termen die - schijnbaar of niet - tegenstellingen zijn. We selecteren een aantal personen en woorden die de grote spanningen van 2020 blootleggen.

De spanningen van 2020

Methodologie

Dit jaaroverzicht is gemaakt op basis van wat De Tijd het afgelopen jaar online heeft gepubliceerd. In 2020 publiceerden we 148.212 unieke woorden verspreid over 12.542 online artikels. In dit coronajaar werden heel wat nieuwe termen geïntroduceerd. Door de introductie van woorden zoals "lockdown", "exitstrategie" en "social distancing" publiceerden we 1.000 unieke termen meer dan in 2019.

Om de belangrijkste woorden te identificeren rangschikken we alle unieke woorden op basis van vier parameters die elk een bepaald gewicht krijgen. De som van dat gewicht bepaalt de rangschikking.

De parameters die we gebruiken: het totaal aantal artikels waarin het woord is vermeld (gewicht 2), de evolutie hiervan tegenover 2018 (gewicht 10), het totaal aantal dagen waarop er een stuk met het unieke woord in is gepubliceerd (gewicht 2), het maximum aantal stukken op een dag waarin het unieke woord is vermeld (gewicht 6).

In de grafiek bovenaan werden alle termen herschaald naar hun piekmoment. Daarbij is de dag waarop het woord het vaakst voorkwam gelijk aan 100. Alle andere dagen werden relatief bekeken ten opzichte van de piek.