Beleggen

10 miljard op weg naar de aandeelhouder

Belgische beursgenoteerde bedrijven keren dit jaar een vijfde minder uit dan vorig jaar, maar dat is louter te wijten aan één bedrijf: zwaargewicht AB InBev. Even abstractie gemaakt van de biergigant, strijken aandeelhouders met 6,3 miljard euro een vijfde méér op dan in 2017. Een overzicht van de Belgische dividendpolitiek.

Kurt Vansteeland, Thomas Roelens | 29 maart 2019

De komende paar maanden laat beursgenoteerd België 10 miljard euro dividend naar de aandeelhouders vloeien. Om te weten hoe duurzaam de dividendpolitiek is, zijn er twee indicatoren.

Het dividendrendement zet de jaarlijkse uitkering van een bedrijf af tegen de beurskoers en meet dus eigenlijk hoeveel euro u jaarlijks ontvangt voor elke 100 euro inleg.

De pay-outratio meet welk percentage van de winst een bedrijf uitkeert. Is dat meer dan 100 procent, dan teert een bedrijf op zijn reserves en is de kans groot dat het royale dividend niet voor herhaling vatbaar is.

Het is beter dat ze niet de integrale winst uitkeren. Bedrijven houden namelijk best wat buffer over voor potentiële tegenslagen of om te investeren. Ideaal is dus de combinatie van een vrij stevig dividendrendement met een relatief laag uitkeringspercentage.

Aandelen volgens pay-outratio en dividendrendement

Hier ziet u alle bedrijven van de Brusselse beurs die een dividend uitkeren, volgens hun pay-outratio en dividendrendement. Scroll verder om de uitgelichte bedrijven te bekijken.

Roularta

De mediagroep liet het gros van de meerwaarde uit de verkoop van VTM-eigenaar Medialaan naar de aandeelhouders vloeien. Daarom is het uitzonderlijk stevige dividend niet voor herhaling vatbaar.

QRF

Na het beroerde jaar 2018 verlaagt de specialist in binnenstadswinkels het dividend met 40 procent. Toch is de uitkering nog altijd een veelvoud van de winst, omdat QRF fors minwaarden moest slikken op zijn vastgoed.

Telenet

De schuldenberg van de telecom- en mediagroep steeg in 2018 met 800 miljoen tot 5,6 miljard euro. Telenet keerde in de zomer een forse 600 miljoen, 5,30 euro per aandeel, aan de aandeelhouders uit. Vanaf dit jaar belooft CEO John Porter een meer bescheiden maar 'regulier' en dus recurrent dividend.

Bpost

De postbode keert over 2018 de volledige nettowinst aan de aandeelhouders uit. Dat is onhoudbaar, zeker gelet op de waarschuwing dat de winst zwaar onder druk staat. Daarom suggereert Bpost een stevige knip voor boekjaar 2019.

D'Ieteren

De holding plunderde de kas van de rendabele Carglass-eigenaar Belron en keerde een deel van die bonanza aan de aandeelhouders uit. Op basis van het 'reguliere' dividend beloopt het rendement van het aandeel een kleine 3 procent bruto.

Vastned Retail

Winkelspecialist Vastned Retail Belgium is het spiegelbeeld van Home Invest, verhuurder van woningen. Papieren minwaarden op de portefeuille wegen zwaar op het nettoresultaat, maar de 'courante' winst - uit recurrente huur - volstaat voor de couponuitkering.

We laten de uitschieters even voor wat ze zijn en zoomen in op het gros van de bedrijven.

KBC

De bank- en verzekeringsgroep kan het zich dankzij de royale kapitaalbuffer permitteren 60 in plaats van 50 procent van de winst uit te keren. Het dividend stijgt zo in één trek met 17 procent, goed voor bijna 1,5 miljard euro uitkering.

Resilux

'Resilux mag stilaan een dividendaandeel worden', zei CEO Dirk De Cuyper in de marge van de recordresultaten van de fabrikant van petfles-voorvormen. Het dividend stijgt in één trek met de helft, maar er is nog marge: Resilux keert nog altijd maar een derde van de nettowinst uit.

Sipef

Bij de plantageholding is de dividendpolitiek eenvoudig: 30 procent van de winst vloeit naar de aandeelhouders. En aangezien die winst door de tuimelende palmolieprijzen met twee derde gezakt is, zakt de coupon navenant.

AB InBev

De biergigant halveert zijn dividend. Besparing: 3,6 miljard euro. Doel is zo de hardnekkig hoge schuldenberg sneller af te toppen. Ondanks die halvering keerde AB InBev over het beroerde boekjaar 2018 bijna zijn integrale nettowinst aan de aandeelhouders uit.

Moury Construct

Het Waalse bouwbedrijf viert zijn eeuwfeest met een 'dubbel' dividend, wat het rendement opkrikt tot ruim 7 procent. De extreem gezonde balans laat dat toe: de cash vertegenwoordigt twee derde van de beurswaarde van Moury.

Fagron

Drie jaar geleden was de specialist in magistrale bereidingen op sterven na dood. Een kapitaalinjectie bracht redding, nu is Fagron weer springlevend. Een sterke toename van winst en cashflow - mede dankzij de nieuwe Amerikaanse megafabriek - laat de groep toe haar aandeelhouders te belonen met een dividend dat een vijfde stijgt.

In het rood

Bois Sauvage dook als gevolg van papieren minwaarden op de belangen in Berenberg en Umicore netto in het rood, maar de operationele winst van 45 miljoen laat vlot de uitkering van een dividend toe. De rederij Euronav dook door de extreem lage olietankertarieven ook in het rood, maar belooft ook in de moeilijke jaren een minimumdividend van 12 cent.

Biotech

Heel veel Brusselse bedrijven combineren een dubbele nul: nul dividend en en dus ook nul pay-out. Dat is vrij logisch. Brussel telt veel biotechbedrijven en die zijn bijna van nature verlieslatend tot ze een product op de markt hebben. Het geld gaat dus naar het dure medicijnenonderzoek, niet naar dividenden.

Hier krijgt u weer het overzicht. Scroll verder en zoek door alle bedrijven.

Kies hier een bedrijf