Politiek & Economie

Elektriciteit zet koopkrachtdebat onder stoom

De koopkracht van de Belg. Daar draait de nationale staking vandaag om. Wat zeggen de naakte cijfers? We doken in de inflatiedata sinds de vorige verkiezingen en concluderen nu al: it's the electricity, stupid!

Kurt Vansteeland, Thomas Roelens en Thomas Segers | 13 februari 2019

Is de koopkracht nu gestegen of gedaald onder de regering-Michel? Het debat woedt al maanden. Zonder te claimen dat we een definitief antwoord hebben op die vraag, doken we onder in de inflatiecijfers van Statbel.

Het doel: kijken hoe sterk de meer dan 200 producten in 'de index' - de boodschappenmand van de (hypothetische) modale Belg waar alle lonen en uitkeringen in dit land aan gekoppeld zijn - sinds de vorige verkiezingen in mei 2014 in prijs gestegen of gedaald zijn.

Voorzichtige conclusie: het gevoel bij veel mensen dat hun koopkracht is afgenomen, is waarschijnlijk in belangrijke mate terug te brengen tot één feit. En dat is de zotte prijsstijging van de elektriciteitsprijs tijdens Michel I: plus 75 procent. Elektriciteit is misschien maar 3,8 procent van de officiële korf, maar is na huur, auto’s en horeca wel het belangrijkste product in de korf en maakt ongetwijfeld een veel groter deel uit van de korf van armere gezinnen.

Voor de rest kun je niet echt zeggen dat het leven onder de huidige regering heel veel duurder is geworden.

Indexkorf volgens weging en prijsevolutie

Hier ziet u alle producten uit de indexkorf volgens hun weging en prijsevolutie tegenover 2014. Scroll verder om de uitgelichte producten te bekijken.

Sinds de verkiezingen van mei 2014 is het leven 8 procent duurder geworden

Elektriciteit

Wat meteen opvalt is de explosie van de elektriciteitsprijs. Elektriciteit is vandaag 75 procent duurder dan aan het begin van de legislatuur, wat onder meer een gevolg is van de verhoging van de btw door de regering-Michel.

Huurprijzen

Huurprijzen wegen nog zwaarder door dan de elektriciteitsprijs. De toename bleef wel beperkt tot 5%.

Voeding

Voeding steeg in zijn geheel met 8%

Boter

Een opvallende stijger is boter. Onder meer door de boterschaarste is er een stijging van maar liefst 35%.

Diesel

De dieselprijs ligt vandaag slechts 3% hoger dan in 2014.

Mobiele telefoondiensten

Mobiele telefoondiensten zijn 11 procent goedkoper geworden. Minister van Telecom Alexander De Croo hoopt met een vierde speler de prijzen te verlagen, maar de data leren dat er met de huidige drie spelers al behoorlijk op de prijs geconcurreerd wordt.

Maak een selectie in het onderstaande menu en beweeg over de cirkels voor meer informatie.