Interactief

Het labyrint van de politieke mandaten

Openbare mandatarissen en leidinggevende ambtenaren bij de administraties en openbare instellingen moeten jaarlijks de lijst van hun mandaten meedelen aan het Rekenhof. Inclusief welke vergoedingen ze daarvoor ontvangen. Ga nu zelf op zoek in het labyrint van de politieke mandaten.

Door Thomas Roelens, Thomas Segers en Raphael Cockx 16 Februari 2021

De Tijd maakte een doorlichting op basis van de beschikbare gegevens, waarbij we oplijsten welke de best verdiende functionarissen zijn en wie het meeste mandaten heeft. Bij de inkomsten hoort een belangrijke disclaimer. Voor veel activiteiten hoeven politici en ambtenaren enkel een inkomstenvork aan te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld over de vork 10.050 tot 50.240 euro of 50.241 tot 100.480 euro.

Om te bepalen wie hoeveel verdient, kijken we naar de minimumbedragen. De bedragen bij elke politicus of ambtenaar zijn dus telkens minimuminkomsten. In vele gevallen zullen hun werkelijke inkomsten hoger liggen.

In onderstaande grafiek geven we u een overzicht van alle mandatarissen. Elke cirkel staat voor 1 politicus of hoge ambtenaar. Deze zijn gegroepeerd volgens het minimumbedrag dat ze in 2019 hebben ontvangen voor hun verschillende mandaten. U kunt de mandatarissen zelf hersorteren naar het aantal functies die ze, al dan niet tegen vergoeding, hebben uitgevoerd. Daarnaast geven we u via onze zoekmodule een overzicht van alle mandaten en de bijhorende vergoedingen.

De mandatenkoning van 2019

Op zoek naar een specifiek persoon of de mandaten binnen een organisatie? U zoekt ze makkelijk in ons volledig overzicht hieronder.

Zoek een naam of organisatie

< Pagina {{ currentPage }} van de {{ pagesAvailable }} >
NaamOrganisatieFunctieVergoedingGestartGeëindigd
{{ result.naam }}{{ result.organisatie }}{{ result.functie }}{{ result.bezoldigd }}{{ result.start | humanDate }}{{ result.stop | humanDate }}
Voer een zoekopdracht hierboven uit om de resultaten in deze tabel te zien