Interactief

Waar is het openbaar vervoer sneller dan de auto?

logo

Alle centrumsteden hebben te lijden onder de files, zo bleek al uit ons filerapport. Maar is het openbaar vervoer dan een valabel alternatief? Op onderstaande kaart kunt u nakijken hoeveel sneller of trager het openbaar vervoer is op alle mogelijke trajecten in Vlaanderen en Brussel. Geef uw bestemming in, en bekijk hoe het plaatje eruitziet voor uw pendelroute.

Henk Dheedene, Thomas Roelens, Raphael Cockx en Thomas Segers | 19 maart 2019

Vul uw bestemming in en beweeg over uw vertrekplaats om te bekijken hoeveel langer (of korter) u er in de spits over doet met het openbaar vervoer

search
{{ tooltip.home }} → {{ work }} Met het openbaar vervoer doet u er {{ tooltip.value }}% over van de reistijd met de wagen. Voor deze route is geen informatie beschikbaar
legende

We kozen de 3.600 populairste pendelroutes van Vlaanderen en Brussel. Daarvan vergeleken we de optimale reistijd van de auto (reistijd zonder files) met de reële reistijd in 2018. Daarnaast vergeleken we de duur van het snelste alternatief - meestal het openbaar vervoer, in combinatie met fiets, te voet of auto als voor- en natraject - met de reële reistijd van de auto.

De reistijden haalden we uit de databank van de Gentse verkeersspecialist Be-Mobile, die van 7 miljoen segmenten van de Belgische wegen weet hoeveel vertraging er plaatsvindt. Als startplek namen we het stadhuis, als eindbestemming in de centrumsteden de wijk die bij de volkstelling van 2011 het vaakst werd opgegeven als werkbestemming. We gingen ervan uit dat de pendelaars om 9 uur aankwamen op het werk, en om 17 uur terugreden.