New Insights

Tien jaar New Insights in tien quotes

Dit jaar organiseert De Tijd voor de tiende keer het jaarlijkse event New Insights samen met EY. Dinsdag 15 mei geeft Apple-oprichter Steve Wozniak zijn visie op de toekomst. Lees op onze dossierpagina alvast de inzichten van Ian Bremmer, Carmen Reinhart, Raghuram Rajan, Anna Salomons, Kevin Kelly, Vincent Callebaut, Yuval Noah Harari en Bob Mumgaard. En we gaan kijken in het AI LAB van de VUB.

De laatste tien jaar hebben sprekers als Nouriel Roubini, Paul Krugman en Pattie Maes hun inzichten in wat ons te wachten staat gedeeld. Klik op de kaarten en lees of hun voorspellingen overeind blijven.

2009

Ik geloof in de bestaansreden van de journalistiek. De mens zal altijd informatie nodig hebben.

De voormalige journalist ziet het internet als een bedreiging voor de toekomst van de journalistiek. Maar er was destijds nog geen sprake van "nepnieuws”. In 2009 sprak Frances Cairncross nog over iPod en Blackberry.

Frances Cairncross

Econoom

Frances Cairncross

2010

Kapitalisme is goed, maar het mag geen ‘boom & bust’ zijn. Het moet evenwichtiger. Daarvoor is politieke moed nodig.

Juni 2010. Een maand voor de catastrofale redding van de euro. Toen was de politiek vooral op zoek naar oplossingen. Roubini zag de risico’s van een tweede recessie die we niet hadden.

Nouriel Roubini

Econoom

Nouriel Roubini

2011

Het soort crisis dat we pas hebben gehad, impliceert niet enkel het falen van de privésector, maar ook van de overheid.

Een citaat dat nog steeds weerklank vindt. En eentje dat we aan de andere kunnen linken: "Mensen hebben de indruk dat de publieke sector verbonden is met bedrijven, dat dit allemaal één en dezelfde elite is.” Vijf jaar later verloor deze elite de Amerikaanse verkiezingen en werd Donald Trump president.

Raghuram Rajan

Econoom

Raghuram Rajan

2012

Besparen is het enige antwoord van Europa op de crisis. Maar niemand kan zich uit een crisis besparen.

Groei is niet moeilijk voor Paul Krugman. Het is belangrijk om ongelijkheid te bestrijden. En de econoom prijsde de "verstandige maatregelen" van Brazilië. Maar een jaar later gingen de Brazilianen massaal de straat op om te protesteren tegen de stijgende prijzen van het openbaar vervoer (terwijl de Braziliaanse overheid veel geld spendeerde aan het WK voetbal).

Paul Krugman

Econoom

Paul Krugman

2013

We zitten met een naoorlogs beleid aan te modderen in een vooroorlogse economie.

In mei 2013 bevonden Carmen Reinhart en haar collega Kenneth Rogoff zich in het midden van een controverse die betrekking had op een misrekening in hun zeer invloedrijke onderzoek 'Growth in a Time of Debt' (kortweg: er is geen groei als de schuld groter is dan 90% van het BBP). In Europa is de schuld echter in absolute waarde toegenomen, en het BBP zelfs nog meer.

Carmen Reinhart

professor

Paul Krugman

2014

De digitale vooruitgang maakt de taart groter, maar er is geen enkele economische wet die zegt dat iedereen daarvan profiteert.

Een van Erik Brynjolfssons voorbeelden: Instagram heeft 15 werknemers, Kodak 145.000. Technologie creëert enorm veel kansen, maar ook minder werk. Het is een veelbesproken idee. Velen zijn het dan ook eens dat de manier van lesgeven aangepast moet worden.

Erik Brynjolfsson

professor

Erik Brynjolfsson

2015

Iedereen met toegang tot het internet en een goed idee kan vandaag een klassieke multinational uitdagen.

Chris Anderson meent het tegenovergestelde van Erik Brynjolfsson. "Iedereen kan alles", zegt hij. Het is het tijdperk van 'do-cracy’, oftewel: de macht ligt in de handen van zij die het verdienen. Het is een positieve versie van de ongebreidelde technologische vooruitgang. Spijtig genoeg hebben we nog niet voldoende inzichten om dit optimisme te kunnen evalueren.

Chris Anderson

Schrijver en Ondernemer

Erik Brynjolfsson

2016

Het succes van Trump bewijst het falen van het politiek systeem. Er is geen antwoord gevonden op de globalisering.

Ten tijde van het interview (mei 2016) kon Dani Rodrik onmogelijk weten dat Donald Trump verkozen zou worden tot president van de Verenigde Staten, laat staan ​​dat deze internationale economische overeenkomsten zou ondermijnen. "De wereldeconomie is meer open dan ooit, er zijn grotere winsten te behalen als de laatste hindernissen weggenomen worden," waarschuwde hij.

Dani Rodrik

Econoom en professor

Dani Rodrik

2017

Wie bang is voor de toekomst, schat het verleden te hoog in. Bewuste technologie zal van ons betere mensen maken.

Deze verklaring van Pattie Maes is slechts een jaar oud. Het is moeilijk om de sindsdien gemaakte vooruitgang te evalueren. De gezichtsherkenning is er ongetwijfeld een onderdeel van. Diezelfde gezichtsherkenning die ook een deel uitmaakt van de nieuwste iPhone X, die Apple vorig jaar heeft uitgebracht, of die de Chinese politie gaat gebruiken voor zijn 170 miljoen straatcamera's.

Pattie Maes

Professor

Pattie Maes

2018

Wat zal de voorspelling van 2018 zijn? Het antwoord krijgt u op 15 mei tijdens het New Insights-evenement met gastspreker Steve Wozniak, de uitvinder van een van de eerste pc's.

NEW INSIGHTS

Steve Wozniak