Postjes NMBS en Infrabel netjes politiek verdeeld

Door Marc De Roo en Pieter Blomme. Techniek: Raphael Cockx

Vrijdag keurt de federale regering de nieuwe samenstelling van de raden van bestuur van de NMBS en Infrabel goed. De N-VA doet haar intrede in de raden van bestuur van de NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. Daardoor moeten de traditionele partijen een beetje van hun macht inboeten.

Marc Descheemaecker, die de NMBS leidde van 2005 tot 2013, wordt bestuurder bij de NMBS, samen met Bart Van Camp, kabinetchef van Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Herman De Bode, tot kort kabinetchef van N-VA vicepremier Jan Jambon, wordt voorzitter van Infrabel. Hij krijgt daar versterking van Ingrid Ceusters, ceo van het gelijknamige vastgoedbedrijf, en Karin Genoe, afgevaardigd bestuurder van het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid.

Ook CD&V schuift met pionnen. Ex-Antwerps havenbaas Eddy Bruyninckx verdwijnt in de raad van bestuur van de NMBS. In zijn plaats komt Filip Boelaert, secretaris-generaal Vlaamse dienst voor Mobiliteit en voormalig kabinetchef van Hilde Crevits. Ook Sophie Dutordoir die vorige week tot ceo van de NMBS werd benoemd, heeft een CD&V-etiket.

Ook de PS kiest voor andere NMBS-bestuurders. Voor Brussel is Yves Goldstein, ex-kabinetchef van Rudi Vervoort uitverkoren. Wallonië krijgt Martine Durez, de voormalige Bpost-voorzitter, en Renaud Lorand, kabinetchef van Paul Magnette.

De nieuwelingen bij Infrabel zijn Florence Reuter (MR) en de directeur van de studiedienst van cdH, Antoine de Borman. De namen worden vrijdag officieel door het kernkabinet bekendgemaakt.

Dit is de volledige samenstelling. De nieuwe leden van de Raad van Bestuur lichten we er hieronder uit:

NMBS

Infrabel