Koers in euro | Bron: Bloomberg


De beurscarrière van Nyrstar: minus 99 procent sinds 2007

De schuldherschikking van Nyrstar is maar het pijnlijke sluitstuk van 12 jaar miserie, die de trouwe aandeelhouder van de zinkspecialist al grotendeels uitgewist had. En dit via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen. Een overzicht.

Kurt Vansteeland, Benjamin Verboogen en Raphael Cockx

2007

De beursgang

Nyrstar noteert in oktober 2007 voor het eerst op de beurs tegen 64,24 euro (aangepast voor aandelenbundelingen en kapitaalverhogingen). Dit gebeurt na een inschrijving waarbij de vraag van institutionele en particuliere beleggers het aanbod 2,5 keer overtrof. Maar de eerste beursdag was een tegenvaller. De koers sloot 4 procent lager. Eind 2007 noteert het effect al 13,4 procent onder zijn introductieprijs.

2008

De (verkapte) winstwaarschuwing

CEO Paul Fowler verspeelt in juli 2008 alle krediet, door in een 'teach-in follow up' met analisten een verkapte winstwaarschuwing te geven. In de weken erna tuimelt het aandeel zo hard dat het in oktober– zo’n jaar na de beursgang – onder 6 euro zakt.

2009

De wissel aan de top

CEO Paul Fowler stapt in februari 2009 op. Roland Junck, een oud-topman van ArcelorMittal, volgt hem op. De slechte nieuwsstroom wordt gedurende 2009 minder. De zinkverwerker heeft praktisch geen schulden, waardoor het idee ontstaat overnames te gaan doen en de activiteiten van het bedrijf uit te breiden. Bij beleggers lijkt de koerswijziging nieuwe hoop te geven, waardoor het aandeel gedurende het jaar een behoorlijke koerswinst realiseert.

2010

De deals

Roland Junck tekent zijn eerste grote deal: Nyrstar betaalt in januari 2019 240 miljoen euro voor de levering van zink uit de Finse mijn Talvivavaara. In november van dat jaar trekt Nyrstar nog eens 300 miljoen uit voor Farallon, eigenaar van een grote Mexicaanse zinkmijn. CEO Junck wil Nyrstar op die manier uitbouwen van 'zinkverwerker' tot 'geïntegreerde' speler met eigen mijnen.

2011

De ambitie

Nyrstar haalt in februari 2011 een half miljard op bij de aandeelhouders. CEO Junck belooft tegen 2016 een 'vervijfvoudiging van de winst'. In juni van dat jaar neemt de onderneming de Canadese mijnbouwer Breakwater Resources over voor 442 miljoen euro. De zinkgroep bereikt zijn hoogste punt sinds de scherpe val van 2008, zodat het bijna de 41 euro aantikt. Hierna zou de koers nooit meer boven dit punt uitkomen, omdat beleggers langzaam maar zeker het vertrouwen verliezen in de mooie woorden van Junck.

2014

De wissel aan de top (bis)

Nyrstar haalt in september 2014 nog eens 250 miljoen op bij de aandeelhouders. In november stapt CEO Roland Junck op. In afwachting van de nieuwe CEO loopt de koers van de mijnbouwer weer op. In de lente van 2015 stijgt die tot boven 21 euro. In de zomer neemt de nieuwe topman Bill Scotting zijn intrede. Snel daarna begint een nieuwe vrije val van het effect, zodat het eind 2015 nog maar 8,5 euro noteert.

2016

De wissel aan de top (tris)

In februari 2016 haalt Nyrstar alweer 270 miljoen vers geld op bij zijn aandeelhouders. Tegen het einde van dat jaar is CEO Bill Scotting alweer vertrokken. Hilmar Rode volgt hem op. De koers erodeert verder.

2017

De kapitaalronde

Nyrstar verrast (en ontstemt) beleggers met een kapitaalronde van 100 miljoen bij enkele grote beleggers, waardoor de koers ook in 2017 verder zakt.

2018

De ontgoocheling

Nyrstar publiceert voor het boekjaar 2017 opnieuw tegenvallende jaarcijfers. CEO Hilmar Rode belooft in 2018 het 'bloeden te stelpen' en eindelijk een positieve cashflow te boeken. Maar in augustus 2018 komt een vernietigend analistenrapport van ABN AMRO uit: 'Nyrstar torst een stuk meer schuld dan officieel gemeld', klinkt het. In september gooien beleggers helemaal de handdoek in de ring na een forse winstwaarschuwing waarbij de schuldenberg meer dan ooit boven de minieme cashflow uittorent. Nog voor het jaar 2019 bereikt is, is het effect gedecimeerd tot een centjesaandeel.