Doorzoek zelf de Panama Papers

Vanaf vandaag kan u zelf speuren in de Panama Papers. ICIJ, het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten, geeft de namen vrij van alle mensen die klant waren bij het advocatenbureau Mossack Fonseca en schuilen achter schermvennootschappen in Panama, de Britse Maagdeneilanden, de Seychellen en andere belastingparadijzen. In totaal gaat het om namen achter meer dan 200.000 offshore-vennootschappen.

Als je in de databank filtert op ‘België’, krijg je 61 offshores, 363 personen betrokken bij offshores (bijvoorbeeld als aandeelhouder), 54 tussenpersonen en 293 adressen. Deze informatie matcht voor een groot deel met de lijst met 732 Belgische burgers en inwoners die De Tijd, Knack, Le Soir en MO* hebben samengesteld op basis van informatie uit de Panama Papers. Maar op die Belgische lijst van 732 personen staat bijvoorbeeld ook Patokh Chodiev, de tweede rijkste Belg, terwijl hij in de ICIJ-databank niet opduikt als je filtert op ‘België’. Reden is dat Chodiev officieel in Zwitserland woont, en bijgevolg onder de filter ‘Zwitserland’ valt.

Aanvulling: Er was een fout geslopen in sommige links tussen de data in de publieke databank die maandagavond online ging. Dat is meteen opgemerkt door de journalisten die met de volledig correcte vertrouwelijke data werkten, en is intussen aangepast.