Trump

Het chaotisch einde van een chaotisch presidentschap

Het presidentschap van Donald Trump zit er op 20 januari op. Het werd gekenmerkt door chaos, een gevecht met de instellingen en het verleggen van de grenzen van de presidentiële waardigheid. En zo eindigde het ook.

Door Bart Haeck, Raphael Cockx, Pieter Lambrecht en Thomas Segers20 januari 2021

Wie dacht alles al gezien te hebben in de ambtstermijn van de Amerikaanse president Donald Trump, werd tussen de verkiezingen van 4 november en de eedaflegging van 20 januari alsnog verrast. Een terugblik op het einde van een presidentschap waarin grenzen werden verlegd.

Trump claimt de overwinning

4 november 2020

Op het einde van een lange verkiezingsdag claimt Donald Trump de overwinning en suggereert dat het Grondwettelijk Hof zou moeten beslissen dat er geen stemmen meer mogen worden geteld. Op een persconferentie op het Witte Huis herhaalt hij ‘als je de wettelijk uitgebrachte stemmen telt, ik win’.

De speeches van Trump en Pence tijdens de verkiezingsnacht

'De meest veilige verkiezingen'

12 november 2020

Het Cybersecurity and Infrastructure Agency (CISA), onderdeel van de overheidsdienst binnenlandse zaken, zegt dat de presidentsverkiezingen van 2020 de meest veilige waren in de Amerikaanse geschiedenis.

Kiezers schuiven aan aan een stemkantoor in de staat Georgia © Reuters

Fraude

15 november 2020

Trump zegt dat Biden heeft gewonnen dankzij verkiezingsfraude.

CISA topman aan de deur gezet

17 november 2020

Trump kondigt op Twitter aan dat hij de directeur van CISA ontslaat.

Begin van de transitie

23 november 2020

De ‘General Services Administration’ brengt Joe Biden op de hoogte dat de formele transitie naar een door hem geleide regering kan worden opgestart.

Gratie voor Flynn

25 november 2020

Trump verleent gratie aan Michael Flynn, die in het Rusland-onderzoek verklaringen aflegde die schadelijk waren voor Trump maar nadien zei dat die verklaringen onder ede vals waren.

Trump en Flynn tijdens de campagne © AFP

Trump hamert op fraude

5 december 2020

Trump houdt een rally in Georgia, waar de Senaatsrace wordt overgedaan. Het gros van de toespraak gaat over verkiezingsfraude.

Een verslag van de Britse zender Sky News over de rally in Georgia

De 'moed' van het Grondwettelijk Hof

9 december 2020

In een speech op het Witte Huis zegt Trump dat hij herverkozen is, als het Grondwettelijk Hof ‘moed toont’.

Gratie voor huursoldaten

22 december 2020

Trump verleent genade aan vier huursoldaten van de firma Blackwater die werden veroordeeld voor de dood van 17 Irakezen in 2007, twee grenswachters die de dood van een ongewapende migrant verdoezelden, voormalig campagnemedewerker George Papadoulos.

'Betrek het leger niet'

3 januari 2021

De tien nog levende voormalige Amerikaanse ministers van Defensie publiceren samen in the Washington Post een open brief, waarin ze oproepen dat het leger niet betrokken mag worden in de betwisting van de verkiezingsuitslag.

Donald Rumsfeld, voormalig minister van Defensie onder president George W. Bush, was een van de medeopstellers van de open brief © Reuters

Trump bijt in het stof in Georgia

5 januari 2021

Een rechter in Georgia weigert in te gaan op de eis van Trump om de uitslag van de presidentsverkiezingen in die staat ongeldig te verklaren.

Bestorming van de Senaat

6 januari 2021

Trump houdt een rally in Washington om te protesteren tegen de stemming in het parlement waarbij Joe Biden als winnaar van de presidentsverkiezingen wordt erkend. ‘We zullen nooit opgeven’, zegt Trump tot de militanten.

Hij roept vice-president Mike Pence op de stemming in het parlement in zijn voordeel te laten uitdraaien. Pence stuurt een mededeling uit waarin hij verklaart dat zoiets niet kan.

Trump tweet daarop dat Pence ‘niet de moed heeft om te doen wat moet om het land en de grondwet te beschermen’ en herhaalt dat de uitslag die het parlement op het punt staat te erkennen inaccuraat is.

De menigte bestormt daarbij het parlementsgebouw en dringt er binnen tot in de Senaat.

In het Capitool tijdens de bestorming

Trump herhaalt ’s avonds in een video dat ‘de verkiezing van ons is gestolen’.

In Georgia winnen de Democraten beide senaatszetels, waardoor ze de komende jaren een nipte meerderheid hebben in de Senaat.

Pelosi dreigt met impeachment

7 januari 2021

Nadat de politie de menigte uit het parlementsgebouw heeft verjaagd, herneemt het parlement zijn werkzaamheden en erkent het de verkiezingsuitslag. Voor de eerste keer veroordeelt Trump de bestorming van het parlement. Nancy Pelosi, voorzitster van het Lagerhuis, roept op Trump op meteen op te stappen en zegt dat er een nieuwe impeachment-procedure volgt als dat niet gebeurt.

Mike Pence en Nancy Pelosi © Photonews

Verbannen van Twitter

8 januari 2021

Twitter bant Donald Trump van het socialenetwerk, ‘wegens risico op verder aanwakkeren van geweld’. Eerst geldt de ban voor 24 uur, daarna permanent.

Trump erkent de overwinning van Biden, maar zegt dat hij niet naar de inauguratie komt.

Parler uit de lucht

10 januari 2021

Amazon, Apple en Google leggen via hun apps en servers ook het Twitter-alternatief Parler aan banden.

Bal in het kamp van Pence

11 januari 2021

De Democraten in het Lagerhuis geven Mike Pence 24 uur om een afzettingsprocedure tegen Trump te starten. Als dat niet gebeurt, zullen ze zelf de impeachmentprocedure beginnen, zeggen ze.

Legertop waarschuwt

12 januari 2021

De generale staf van het Amerikaanse leger stuurt een memorandum naar alle militairen waarin wordt duidelijk gemaakt dat het hun taak is de wetten te verdedigen en dat op 20 januari Joe Biden hun opperbevelhebber wordt.

Impeachment nummer twee

13 januari 2021

Trump roept op ‘geen geweld’ te gebruiken tijdens protestacties tegen de inauguratie van Biden.

Het Huis legt hem een tweede impeachmentprocedure op, waarna de Senaat de taak krijgt zich uit te spreken. Soldaten van de National Guard slapen in het parlementsgbouw tijdens hun bewakings-shiften.

Trump verleent graties

19 januari 2021

In zijn allerlaatste uren als president van de Verenigde Staten verleent president Donald Trump zijn voormalige adviseur Steve Bannon gratie. Het presidentiële pardon is opmerkelijk omdat de architect van Trumps verkiezingsoverwinning in 2016 nog terechtstaat voor miljoenenzwendel.

Samen met Bannon stonden nog 142 anderen op de lijst. Meest opvallend is oud-burgemeester van Detroit Kwame Kilpatrick. De Democraat uit Michigan zat een celstraf van 28 jaar uit voor fraude en afpersing.

Ook de rappers Lil Wayne en Kodak Black zijn door Trump gepardonneerd. Lil Wayne, een aanhanger van Trump, werd vorige maand schuldig bevonden omdat hij in 2019 met een geladen gouden pistool op zak met een gecharterd vliegtuig landde in Miami.

Steve Bannon krijgt een presidentieel pardon voor zijn aandeel in een miljoenenzwendel © EPA

Biden wordt president

20 januari 2021

Joe Biden legt de eed af als president van de Verenigde Staten.

Washington is klaar voor de inauguratie © Photonews