Uitgelegd

De Ooster­weel­verbin­ding

Uitgelegd door Barbara Moens - 28 februari 2019

De Antwerpse Oosterweelverbinding is het grootste infrastructuurproject in Vlaanderen. Na jaren gebakkelei gaat de spade nu eindelijk in de grond. We zetten alles wat u moet weten op een rij.

START

De vragen

/

Wat is de Oosterweelverbinding?

De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring, de R1, via een derde Scheldekruising volledig rond. Linkeroever, de haven, het Eilandje, Merksem en de omgeving rond het Sportpaleis komen zo in verbinding met elkaar.

Oorspronkelijk was er sprake van een brug over de dokken. Maar die Lange Wapper-brug werd door de Antwerpenaren in een referendum in 2009 weggestemd. De toenmalige Vlaamse regering besliste in 2014 om het Oosterweeltracé via tunnels onder de grond te stoppen.

A12

E19

Sportpaleis

Oosterweeltracé

E34

Kennedytunnel

E17

E19

A12

Oosterweeltracé

Sportpaleis

E34

Kennedytunnel

E17

A12

E19

Sportpaleis

Oosterweeltracé

E34

Kennedytunnel

E17

/

Waarom is ze zo belangrijk?

De Oosterweelverbinding moet een oplossing bieden voor de Antwerpse fileproblematiek, die steeds acuter wordt. In 2010 stonden dagelijks alle voertuigen in Antwerpen samen 10.840 uren in de file. In 2019 steeg dat al tot meer dan 20.000 uren, blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum.

Een betere mobiliteit rond Antwerpen is onder meer belangrijk voor de Antwerpse haven, de belangrijkste economische motor van het land. Jacques Vandermeiren, de nieuwe topman van de Antwerpse haven, waarschuwde al dat de Antwerpse haven haar voorsprong dreigt te verliezen als er niet snel werk van wordt gemaakt. 'Het is absoluut noodzakelijk dat de Oosterweelverbinding er zo snel mogelijk komt', zei Vandermeiren eind 2016 in De Tijd.

/

Hoeveel kost de Oosterweelverbinding?

De Oosterweelverbinding zelf is geraamd op 3,2 miljard euro. Dat bedrag zal omwille van indexatie en de stijgende prijzen in de bouwsector wellicht oplopen tot 4 miljard, luidt het bij het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

De Vlaamse regering plant meer voor de Antwerpse mobiliteit dan alleen de Oosterweelverbinding. Samen met de projecten voor openbaar vervoer, fietspaden en binnenvaart loopt het totaalplaatje op tot 7,6 miljard euro.

De kostprijs voor de overkapping is nog niet duidelijk. De Vlaamse regering en de stad Antwerpen hebben hiervoor al 1,25 miljard euro uitgetrokken. Maar het is volgens Weyts nog niet mogelijk om een totale kostprijs te bepalen aangezien het definitieve ontwerp nog niet klaar is. Een volledige overkapping dreigt volgens het Rekenhof zo’n 9 miljard euro extra te bedragen.

/

Wanneer starten de werken?

De spade ging op 1 maart 2019 in de grond. Op de E17 worden langs de snelweg de funderingen gebouwd voor de geluidsschermen tussen Kruibeke en Antwerpen-West. Er wordt ook aan de middenberm gewerkt. Dat gebeurt vanaf maart tot juni en zal tot relatief weinig hinder leiden.

Vanaf de zomer wordt het wegdek van de E17 vervangen waardoor de pechstroken volledig worden ingenomen. Het verkeer mag dan nog slechts 70 kilometer per uur rijden over versmalde rijstroken. Die werken duren een jaar.

De mobiliteitsorganisatie VAB verwacht dat wie vanuit Gent richting Nederland rijdt zich al sneller aan file zal mogen verwachten, zegt woordvoerder Maarten Matienko. 'Door de lagere snelheid worden de files langer. De staart van de files zal zich meer richting Sint-Niklaas bevinden.'

De volledige tijdslijn van de werken kunt u hier bekijken.

/

Wanneer is de Oosterweelverbinding klaar?

Dit najaar wil de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), dat de werken coördineert, een omgevingsvergunning aanvragen en aannemers selecteren voor de werken aan de Scheldetunnel en de werken op de rechteroever. In totaal zijn er vijf deelprojecten, goed voor een totaal budget van meer dan 3 miljard euro. Elk deelproject duurt vijf à zes jaar. Het einde van de werken is gepland voor 2026.

Volgens de VAB is de file vanaf de zomer dan ook maar een light-versie van wat er de Antwerpenaren de komende jaren te wachten staat. 'Dit zal peanuts zijn en is beperkt tot de E17 richting Nederland. De impact van de Oosterweelwerken op de files wordt de komende jaren veel ernstiger, maar waar en wanneer dat precies het geval zal zijn, is ook voor ons nog niet duidelijk.'

De deelprojecten van de Ooosterweelverbinding