De Tijd | Interactief

Hoe financieel gezond is uw ziekenhuis?

De Tijd legde de Vlaamse ziekenhuizen op de rooster.
Kies hieronder uw lokaal ziekenhuis en lees ons verslag.

Vlaanderen telt 51 algemene ziekenhuizen, van het ASZ in Aalst tot het ZOL in Limburg. Vooral kleine ziekenhuizen hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden, blijkt uit de doorlichting die De Tijd voor de vijfde keer maakt van de Vlaamse ziekenhuizen.

Door Bart Haeck, Raphael Cockx en Thomas Roelens.

Met een omzet van {{Math.round(hospital.turnover/1000000)}} miljoen euro behoort {{hospital.name}} tot de {{getSizeGroup(hospital.turnoverGroup)}}. {{biggerNumber(hospital.turnoverRank)}} {{biggerText(hospital.turnoverRank)}} groter, {{smallerNumber(hospital.turnoverRank)}} kleiner.

De zeventien grootste instellingen in Vlaanderen presteren opvallend beter dan de zeventien kleinste. Ze maken doorgaans meer winst, hebben doorgaans een groter eigen vermogen opzij staan om schokken op te vangen en zetten doorgaans meer personeel per ziekenhuisbed in.

Een van de redenen is het scheefgegroeide financieringsmodel, zegt Peter Degadt van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. Wie vooral basiszorg aanbiedt, krijgt daarvoor te weinig geld, terwijl de meer gespecialiseerde zorg door de overheid guller wordt vergoed.

Winst

Elf ziekenhuizen sloten 2016 af met verlies, wat iets beter is dan de vijftien die in 2015 in het rood gingen.

Toch vertelt dat maar een deel van het verhaal. Experten van Belfius, die jaarlijks de ziekenhuissector doorlichten, zeggen dat een instelling eigenlijk 1 procent winst zou moeten maken om een kleine buffer op te bouwen tegen onverwachte schokken. Wanneer we de cijfers van 2012 tot 2016 bekijken moet de grote helft van de Vlaamse ziekenhuizen onder die lat.

{{hospital.name}} behoort wat dat betreft over de laatste vijf jaar tot de {{goodOrBad(hospital.profitMargin5y)}} helft. Het haalde in die periode gemiddeld een {{profitOrLoss(hospital.profitMargin5y)}}marge van {{hospital.profitMargin5y | percentageOne}} procent. In 2016 ging het om {{hospital.profitMargin[4] | percentageOne}} procent {{profitOrLoss(hospital.profitMargin[4])}}.

De Vlaamse ziekenhuizen doen het overigens door de bank genomen beter dan in Brussel of Franstalig België. Volgens Belfius maakten gemiddeld een op de drie Belgische ziekenhuizen in 2016 verlies, terwijl volgens onze berekeningen het in Vlaanderen maar om elf op de 51 ging, wat onder het nationale gemiddelde is.

Personeel

De meeste instellingen werfden de voorbije jaren personeel aan, wat goed is. In vergelijking met elders in Europa zijn de Vlaamse ziekenhuizen vrij slecht bestaft.

{{hospital.personnel/hospital.beds | numberOne }}

In {{hospital.name}} werken {{hospital.personnel/hospital.beds | numberOne }} personeelsleden per erkend ziekenhuisbed, wat {{moreOrLess(hospital.personnel/hospital.beds)}} het gemiddelde van 2,1 personen per ziekenhuisbed voor alle algemene ziekenhuizen. In totaal werkten er bij {{hospital.name}} vorig jaar {{hospital.personnel | numberZero}} mensen, op drie jaar tijd {{growOrShrink(hospital.newPersonnel)}} het personeelsbestand met {{Math.abs(hospital.newPersonnel)}} voltijdse jobs.

Oud of nieuw?

Andere vragen zijn of het ziekenhuis voldoende blijft investeren. Dat is doorgaans zo, omdat de overheid de ziekenhuizen subsidies geeft om dat te doen. Om die reden blijven de gebouwen en de medische apparatuur voldoende nieuw, ook al maakt het ziekenhuis verlies. Belfius hanteert in dat verband een nieuwheids-index: een score van 100 staat voor de situatie waarbij alles splinternieuw is, bij nul is alles afgeschreven en is er niets opnieuw geïnvesteerd. Een score van 40 procent wordt beschouwd als voldoende.

{{hospital.name}} haalt hier een score van {{hospital.continuity | percentageZero}} procent.

Voor {{hospital.name}} zijn er op dit onderdeel geen data beschikbaar.

Voorts wordt ook de liquiditeit bekeken: dreigt het ziekenhuis op korte termijn in betalingsproblemen te komen. Op dit punt zijn er nergens in Vlaanderen grote problemen, al zitten enkele instellingen nipt onder de score van 1, wat betekent dat hun betalingsverplichtingen op korte termijn groter zijn dan hun cash en activa die ze snel kunnen te gelde kunnen maken.

Spaarpot

Ziekenhuizen zijn in Vlaanderen ofwel een vzw ofwel een overheidsinstelling. Dat betekent dat de winst niet uitgekeerd wordt aan aandeelhouders, maar in de instelling blijft. Ze kan worden gebruikt om te investeren of ze kan opzij gezet worden in het eigen vermogen voor later.

Om te weten of een ziekenhuis financieel gezond is, is niet alleen de rendabiliteit belangrijk. Ook de vraag hoe groot dat eigen vermogen is – zeg maar het spaarpotje dat de instelling opzij heeft staan om verliesjaren te doorstaan – speelt mee. Belfius-experts noemen een eigen vermogen van 20 procent een gezonde situatie, wat betekent dat het ziekenhuis voor maximaal tachtig procent zijn geld haalt uit schulden en kapitaalsubsidies van de overheid.

{{hospital.name}} heeft een eigen vermogen van {{hospital.solvability | percentageZero}} procent. {{betterNumber(hospital.solvabilityRank)}} {{betterText(hospital.solvabilityRank)}} beter, {{worseNumber(hospital.solvabilityRank)}} slechter.

Alle cijfers op een rij

Bekijk hieronder nog eens alle cijfers uit ons onderzoek. We vergelijken hier uw ziekenhuis op basis van 6 parameters met de 50 andere algemene ziekenhuizen in Vlaanderen. En bovenaan deze pagina kunt u natuurlijk ook steeds een andere instelling kiezen.

Methodologie

De universitaire ziekenhuizen van Brussel, Leuven en Gent blijven in onze studie buiten beeld. Niet omdat ze niet belangrijk zouden zijn, maar omdat wie hen naast de algemene ziekenhuizen zet appels met peren vergelijkt.

Universitaire ziekenhuizen hebben ook een opdracht tot wetenschappelijk onderzoek en universitair onderwijs, waardoor ze ook op een andere manier door de overheid worden gefinancierd.

Voor onze studie hebben we ons net zoals vorige jaren gebaseerd op de methodologie van de ziekenhuisstudie van Belfius. De data van de ziekenhuizen komen uit hun jaarrekening. De personeelscijfers zijn het gemiddeld aantal werknemers dat het ziekenhuis vorig jaar in dienst had, gemeten in voltijdse jobs, zoals door de ziekenhuizen gemeld op hun sociale balans.