De run op de bank
Op 14 september 2007 haastten tal van klanten van de Britse hypotheekbank Northern Rock zich naar hun bankkantoor om hun spaarcenten weg te halen, na berichten dat Northern Rock in de penarie zat en voor noodsteun had aangeklopt bij de Britse centrale bank.
Northern Rock was de eerste retailbank in Europa die het slachtoffer werd van de kredietcrisis die al enkele maanden broeide in de Verenigde Staten, maar tot dusver verrassend weinig onrust had veroorzaakt op de financiële markten.

Dat veranderde toen de Franse grootbank BNP Paribas zich op 9 augustus 2007 genoodzaakt zag de terugbetaling van enkele van haar beleggingsfondsen te bevriezen, omdat op de activa ervan – Amerikaanse hypotheekleningen – geen waarde meer kon worden geplakt.
Die beslissing maakte de banken schichtig om nog zaken met elkaar te doen, de liquiditeit op de interbankenmarkt droogde op – ondanks interventies van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Fed, haar Amerikaanse tegenhanger. Financiële instellingen die voor hun funding sterk afhankelijk waren van de interbankenmarkt, kwamen daardoor in de problemen. Het is dit wat Northern Rock deed struikelen. Voor het eerst werden spaarders in Europa hierdoor geconfronteerd met de kredietcrisis.