Wat is het probleem met de Brusselse geluidsnormen?
In 1999 voert de Brusselse regering nieuwe, striktere geluidsnormen in voor vliegtuigen die over het Brussels Gewest vliegen. Vliegtuigen die bij het opstijgen of landen in Zaventem de normen overschrijden, riskeren zware boetes.
Tegelijk stelt de Brusselse regering een tolerantiedrempel vast. Als luchtvaartmaatschappijen de geluidsnormen binnen een bepaalde marge (9 decibel overdag en 6 ‘s nachts) overschrijden, krijgen ze enkel een waarschuwing maar geen boete.
De Brusselse regering schrapt vorig jaar dat gedoogbeleid. Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) beslist om de tolerantiedrempel vanaf 1 januari 2017 te schrappen. Daardoor riskeren de luchtvaartmaatschappijen volgens schattingen 5,5 keer meer boetes dan voorheen te krijgen.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault
De luchtvaartmaatschappijen riskeren in dat geval boetes van de regionale Brusselse overheid terwijl ze de vluchtroutes volgen die het federale controleorgaan Belgocontrol hen oplegt. ‘Kafka. Het is alsof iemand aan 120 km/u op de autosnelweg rijdt, maar toch een boete krijgt van een lokale politieagent’, klinkt het op de luchthaven.
Verschillende maatschappijen, waaronder Brussels Airlines, trekken naar de Raad van State om de nieuwe regeling aan te klagen, maar vangen bot. De Vlaamse regering riep twee keer op rij een belangenconflict in om de invoering van de striktere geluidsnormen tegen te houden. Eind april kwam een voorlopig compromis uit de bus: de Brusselse regering past de strengere geluidsnormen rond Brussels Airport weldegelijke toe, maar de inning van de boetes gebeurt pas binnen twee jaar.